Nezamestnanosť v Británi v období jún-august klesla, mzdy vzrástli

Miera nezamestnanosti v Británii v období jún-august 2015 nečakane klesla a dosiahla najnižšiu úroveň od polovice roka 2008. To signalizuje, že britský trh práce odoláva tlakom v globálnej ekonomike. Rast miezd sa v sledovanom období síce spomalil, ale miera inflácie bola v auguste nulová. Tempo rastu platov sa tak udržalo vysoko nad úrovňou inflácie. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na štatistický úrad Office for National Statistics (ONS).
Konkrétne, miera nezamestnanosti v Spojenom kráľovstve za tri mesiace do konca augusta klesla na 5,4 % z 5,5 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že nezamestnanosť bude stagnovať.
Zároveň počet ľudí, ktorí majú prácu v trojmesačnom období od júna do konca augusta, stúpol o 140.000 na 31,1 milióna, zatiaľ čo počet nezamestnaných sa znížil o 79.000 na 1,77 milióna osôb.
Priemerná mzda bez odmien v období jún-august vzrástla o 2,8 %, čo je mierne spomalenie oproti 2,9-% rastu v predchádzajúcich troch mesiacoch. Priemerná mzda vrátane odmien stúpla o 3 %.
Miera inflácie pritom klesla v auguste na nulu, čo znamená, že rast platov výrazne prevýšil mieru inflácie.
V septembri medziročná miera inflácie v Británii dokonca klesla pod nulu na -0,1 %. To by mohlo podporiť spotrebiteľské výdavky.

Súvisiace články

Aktuálne správy