Harmonizovaná inflácia vo Francúzsku v septembri vzrástla o 0,1 %

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, si v septembri udržala augustové mierne tempo rastu. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Insee, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v septembri vzrástol medziročne o 0,1 % rovnako ako v auguste. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov.
V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované ceny tovarov a služieb vo Francúzsku v septembri znížili o 0,4 % po augustovom zvýšení o 0,4 %. Analytici aj tento výsledok očakávali.
Ale neharmonizovaná miera inflácie vo Francúzsku zostala v septembri na augustovej nulovej úrovni, zatiaľ čo analytici predpovedali, že sa zvýši o 0,1 %. Ceny potravín v krajine pritom v septembri vzrástli medziročne o 0,9 %. Na druhej strane, oblečenie a obuv zlacneli o 0,9 % a ceny energií sa medziročne prepadli o 5,9 %.
V medzimesačnom porovnaní klesli spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v sledovanom období o 0,4 %, zatiaľ čo v auguste ešte stúpli o 0,3 %.
Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, v septembri medziročne vzrástla o 0,6 %, rovnako ako v auguste. Medzimesačne však klesla o 0,2 % po augustovom zvýšení o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy