Inflácia v Číne sa spomalila viac, ako sa očakávalo

Spotrebiteľské ceny v krajine v septembri medziročne stúpli o 1,6 %, predpokladalo sa, že posilnia o 1,8 %

Rast spotrebiteľských cien v Číne sa v septembri spomalil viac, ako sa očakávalo, a ceny výrobcov pokračovali v poklese už 43. mesiac po sebe, čo zvýšilo obavy z deflačných tlakov v druhej najväčšej svetovej ekonomike. Spotrebiteľské ceny v krajine v septembri medziročne stúpli o 1,6 %, informoval v stredu čínsky štatistický úrad. Očakávalo sa pritom, že posilnia o 1,8 %. V auguste bola v krajine medziročná inflácia na úrovni 2 %.

Ceny čínskych výrobcov v septembri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška klesli o 5,9 %, čiže rovnakým tempom ako v auguste. Ide o najvýraznejšie tempo ich poklesu od obdobia kulminácie globálnej finančnej krízy v roku 2009. „Celkovo slabé výrobné ceny poukazujú na vážny problém prebytočnej kapacity a slabý domáci dopyt po investíciách,“ uviedol ekonóm spoločnosti Nomura.

Septembrový čínsky dovoz podľa údajov zverejnených v utorok klesol už jedenásty mesiac po sebe a export oslabil už tretí mesiac v rade. V septembri sa opäť zmenšila aj aktivita čínskeho priemyselného sektora, keďže klesol objem nových objednávok. Tieto údaje zvyšujú obavy z toho, že čínska ekonomika sa pravdepodobne spomaľuje výraznejšie, ako sa pôvodne prognózovalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy