ACEA varuje, že urýchľovanie tvrdších noriem pre emisie zdraží výrobu

Prísnejšie testy emisií po škandále Volkswagenu môžu natoľko zdražiť výrobu dieselových áut, že automobilky nakoniec zastavia ich predaj. Upozornilo na to dnes Európske združenie výrobcov vozidiel (ACEA). Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa ACEA sa automobilový priemysel zhodol na tom, že je potrebné, aby výsledky emisných testov odrážali reálnu prevádzku. Ale zároveň je dôležité postupovať tak, aby mali firmy možnosť naplánovať a zaviesť potrebné zmeny bez toho, aby to uškodilo výrobcom dieselových áut, ktoré sú jedným z kľúčových pilierov pri dosahovaní cieľov v oblasti emisií oxidu uhličitého.
Dieselové autá totiž produkujú menej emisií oxidu uhličitého, ktorý patrí medzi hlavné skleníkové plyny, ako autá na benzín. Na druhej strane vypúšťajú viac oxidu dusíka, ktorý zase škodí ľudskému zdraviu.
Európska komisia po škandále VW tlačí na automobilky, aby súhlasili s rýchlejším a výraznejším znížením emisií, ktoré produkujú dieselové autá.
ACEA v tejto súvislosti upozorňuje na potrebu časového harmonogramu, ktorý by zohľadňoval reálne technické a ekonomické možnosti a poskytol automobilkám „rozumnú dobu“ na splnenie nových prísnych noriem. Bez reálneho časového rámca sa niektoré dieselové modely môžu stať cenovo nedostupné, čo prinúti výrobcov, aby ich stiahli z trhu. To bude mať negatívny vplyv na pracovné miesta a aj spotrebiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy