Hviezdny plat v Amerike: Stačí sadnúť za volant kamiónu

, CNN Foto: SITA

Americké podniky potrebujú vodičov nákladných automobilov na rozvoz tovaru. Ich nedostatok ovplyvňuje každodenné dodávky všetkého, od základných potravín pre supermarkety, až po benzín pre čerpacie stanice.

V USA chýba asi 50 000 vodičov, vyplýva to z aktuálnej správy American Trucking Association (ATA). Pered dvoma rokmi ich chýbalo 30 000, pred desiatimi 20 000. Je to práca, ktorá nemôže byť presmerovaná do zámoria, má potenciál dvihnúť ceny tovaru a nakoniec zraniť americkú ekonomiku.

Niet divu, že podniky sú ochotné poriadne zaplatiť. Mzdy vodičov rástli v posledných rokoch o 8 až 12 % ročne, tvrdí Bob Costello, hlavný ekonóm ATA. Dostávajú tak oveľa viac ako zvyšok Američanov, ktorých platy sa v poslednom čase sotva pohli.

Priemerná ročná mzda pre vodiča kamiónu, ktorý pracuje pre súkromnú firmu je podľa ATA 73000 dolárov.

V Amerike je k dispozícii asi 1,6 milióna vodičov nákladných automobilov, z čoho 750 tisíc sú "nájomní vodiči", čo znamená, že pracujú pre kamiónovú spoločnosť, pre ktorú ich najala iná spoločnosť, napríklad potravinový reťazec. Títo vodiči sú za volantom 10 dní, než si užijú chvíľku voľna. V čase, keď rastú problémy so zosúladením pracovného a súkromného života, platená dovolenka a flexibilné plány sa dostávajú do pozornosti americkej ekonomiky. Ak k tomu pridáme starnutie pracovnej sily a nedostatok záujmu zo strany mladých pracovníkov, problém je na svete.

Podľa údajov amerického ministerstva práce je dnes priemerný vek vodičov 49 rokov, priemerný vek všetkých amerických robotníkov je 42 rokov. Costello pripúšťa, že odvetvie má najvyšší čas osloviť mladých pracovníkov a to nielen mužov. Ženy tvoria 47 % celkovej pracovnej sily Spojených štátov, ale len 6 % všetkých vodičov kamiónov sú ženy.

Ak chcete robiť vodiča v štátoch, musíte mať 21 rokov, vodičák pre komerčnú prepravu a overenie spoľahlivosti na drogovom teste. Ako tvrdia odborníci, tieto požiadavky sa roky nemenili. Avšak to, čo sa zmenilo, je, že stále menej ľudí je ochotných tráviť život na cestách odlúčení od rodiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy