Nemecká ekonomika v roku 2016 vzrastie o 1,9 %

Deutsche Bank zvýšila svoju prognózu rastu nemeckej ekonomiky v budúcom roku. Vysoký prílev migrantov podľa nej zvýši spotrebu až o pol percentuálneho bodu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Nemecký hrubý domáci produkt (HDP) podľa aktuálnej predpovede Deutsche Bank v roku 2016 stúpne o 1,9 %. Banka pôvodne očakávala, že najväčšia európska ekonomika na budúci rok vzrastie len o 1,7 %.
„Aj keď sa externé rovnako ako finančné prostredie zhoršilo, zvýšili sme náš odhad rastu HDP v roku 2016,“ uvádza sa v správe Deutsche Bank. „Motorom je vyšší reálny rast spotreby z dôvodu nižších cien ropy, silnejšieho eura a prudkému prílevu imigrantov,“ uviedli analytici banky. Dodali, že zvýšenie spotreby bude rovnomerne rozdelené medzi verejnú a súkromnú spotrebu.
Predpokladá sa, že tento rok príde do Nemecka okolo 800.000 migrantov, utekajúcich pred vojnou a chudobou. V čase príchodu ich priemerný vek dosahuje 23,3 roka, čo je oveľa menej, ako je priemerný vek 44,5 roka domácej populácie, uviedla Deutsche Bank.
Starnutie populácie je jedným z najväčších problémov nemeckej ekonomiky. Preto vláda rovnako ako priemyselníci tvrdia, že imigranti môžu pomôcť znížiť nadchádzajúce demografické riziká.

Súvisiace články

Aktuálne správy