Čínska spoločnosť CEFC odkúpila 10 % firmy Travel Service

Čínska spoločnosť China Energy Company Limited v rámci stratégie a zvažovaného nákupu ďalších 39,92 % akcií najväčšej českej leteckej spoločnosti Travel Service začala v aerolíniách due diligence.

Čínska spoločnosť China Energy Company Limited (CEFC) odkúpila 10-percentný podiel v najväčšej českej leteckej spoločnosti Travel Service. Potvrdila to v piatok hovorkyňa Travel Service Vladimíra Dufková s tým, že transakciu uzatvorili v stredu a čínska spoločnosť sa stala novým akcionárom českého leteckého prepravcu. Čínska firma v rámci stratégie a zvažovaného nákupu ďalších 39,92 % akcií Travel Service začala v aerolíniách hĺbkový audit (due diligence).

CEFC a Travel Service podpísali zmluvu o strategickom partnerstve a spolupráci 5. septembra v čínskom Šanghaji. Vstup CEFC do Travel Service umožní českej spoločnosti preniknúť na čínsky trh a vybudovať významné strategické spojenie medzi stredoeurópskym a ázijským regiónom, z ktorého by mali profitovať najmä cestujúci.

Firma Travel Service koncom marca tohto roku oznámila, že dokončila transakciu so spoločnosťou Korean Air, od ktorej odkúpila 34 % akcií Českých aerolínii (ČSA). Travel Service sa tak stala druhým najväčším akcionárom Českých aerolínií. Transakciu schválila Európska komisia v decembri 2014 a tiež štyri príslušné národné úrady pre hospodársku súťaž.

Travel Service vznikol v roku 1997, prevádzkuje pravidelné linky pod obchodnou značkou SmartWings, charterové lety a privátne lety kategórie Business Jet. Lietadlá Travel Service pristávajú na vyše tristo letiskách štyroch kontinentov. Spoločnosť pôsobí okrem Českej republiky tiež na Slovensku, v Poľsku a v Maďarsku, kde má svoje dcérske firmy. Flotila Travel Service má 44 lietadiel.

Čínska spoločnosť CEFC nedávno zvýšila tiež svoj podiel v bankovom holdingu skupiny J&T Finance Group SE na 9,9 %. Číňania tak urobili prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti CEFC Hainan International Holdings.

Súvisiace články

Aktuálne správy