SR chce počas predsedníctva v EÚ zachovať dôležitosť kohézie

Slovensko chce udržať tému kohéznej politiky ako dôležitého investičného nástroja v popredí aktivít, ktorým sa bude venovať slovenské predsedníctvo v EÚ v druhom polroku 2016. Pre TASR to uviedol vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.
Slovenský veľvyslanec pri EÚ sa za týmto účelom v stredu (30.9.) v Bruseli stretol s európskou komisárkou pre regionálnu politiku Corinou Cretu. Javorčík upozornil, že ide o stretnutie, ktoré zapadá do čulých kontaktov, ktoré SR vyvíja v kontexte predsedníckych príprav.
„Slovenská republika intenzívne komunikuje svoje priority, ktoré chceme presadzovať počas svojho predsedníctva. Pre nás ako krajinu, kde množstvo investícií závisí od zdrojov EÚ v rámci štrukturálnych fondov, je dôležité, aby táto téma silne rezonovala aj v druhom polroku 2016,“ priznal Javorčík.
Podľa jeho slov SR bude mať dovtedy na stole vyhodnotenie realizácie kohéznej politiky, to, ako sa jednotlivé politické opatrenia zavádzajú do praxe. Z tohto hľadiska je dôležitá aj skutočnosť, že v druhom polroku 2016 dôjde k celkovej revízii plynutia sedemročného rozpočtu EÚ, kde podľa Javorčíka slovenská strana chce presadiť, aby kohézna politika aj naďalej silno rezonovala.
„Je to silný investičný nástroj a je potrebné ju udržiavať v jej rozsahu a aj čo sa týka zavádzania do bežného života,“ opísal Javorčík význam kohéznej politiky. Zdôraznil, že SR chce počas svojho polročného šéfovania na čele EÚ „uchopiť“ tieto procesy, pričom výsledný signál by mal byť ten, že silná kohézna politika zostane zachovaná aj v budúcnosti.
Na tomto odkaze sa Javorčík zhodol aj s eurokomisárkou Cretu. Skonštatoval, že Európska komisia a pripravované slovenské predsedníctvo v EÚ majú v tomto smere podobné ambície, len treba zosúladiť spoločné kroky.
Slovensko sa ako predsedajúca krajina EÚ stane historicky prvou, ktorá v tejto funkcii bude viesť posudzovanie plynutia sedemročnej finančnej perspektívy EÚ v jej polovičnom období. Javorčík zdôraznil, že SR si uvedomuje zodpovednosť, ktorá z toho vyplýva, a na tento špecifický proces sa dobre pripravuje.
„Vidíme za tým aj silné politické, aj rozpočtové dopady. Aj preto veľa energie investujeme do komunikácie s Európskou komisiou, Európskym parlamentom a tiež s ostatnými členskými štátmi, rokujeme s nimi o tom, ako táto revízia bude vyzerať,“ opísal situáciu slovenský diplomat.

Súvisiace články

Aktuálne správy