Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu sa priblížila k 49 USD/barel

Ceny ropy dnes zaznamenali rast a cena Brentu sa posunula k hranici 49 USD za barel (159 litrov), keď ceny podporili informácie o zvýšenom dopyte po rope, ako aj začiatok leteckých útokov Ruska v Sýrii. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa organizácie Joint Oil Data Initiative (JODI) sa dopyt po rope v prvých šiestich mesiacoch medziročne zvýšil. Čiastočne k tomu dopomohli nízke ceny komodity a výrazný pokles cien väčšiny pohonných látok v mnohých významných spotrebiteľských krajinách. JODI uviedla, že dopyt za 1. polrok tohto roka dosiahol v priemere 71,4 milióna barelov denne, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka to bolo 69,1 milióna barelov denne.
Okrem toho sa zvýšili obavy v súvislosti so situáciou na Blízkom východe po tom, ako Rusko začalo s leteckými útokmi proti teroristickej organizácii Islamský štát v Sýrii. Trhy navyše sledujú aj vývoj v Atlantickom oceáne, kde hurikán Joaquin postupne naberá na sile.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v novembri vzrástla do 6.56 h SELČ o 62 centov na 45,71 USD (40,80 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent zaznamenala rast o 38 centov na 48,75 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy