Pre výskumný park MtF v Trnave získali japonské plynové čerpadlá

Pracovisko Materiálovotechnologickej fakulty (MtF) Slovenskej technickej univerzity (STU) so sídlom v Trnave sa stalo miestom najväčšej inštalácie plynových tepelných čerpadiel japonskej spoločnosti AISIN v Európe. Spolu 17 zariadení je umiestnených na strechách dvoch budov vznikajúceho prvého slovenského univerzitného výskumného parku. Predstavujú efektívny a moderný spôsob vykurovania i chladenia budov pre vedu a výskum.
Vo štvrtok 24. septembra na MtF privítali delegáciu producenta čerpadiel, pričom viceprezident spoločnosti pre Európu Yosimitsu Yamada vyslovil spokojnosť, že majú inštaláciu takéhoto rozsahu práve na univerzitných budovách. „Zariadenia budú chladiť a ohrievať laboratóriá, kancelárie, učebne, dajú sa využiť aj na chladenie niektorých technologických zariadení. To je pre nás plus – ich multivyužitie,“ konštatoval dekan MtF Jozef Peterka.
„Celoročné úspory dosahujú 30 – 50 % v porovnaní s elektrickými tepelnými čerpadlami a ostatnými tepelnými zdrojmi. Cena za 1 kW paliva sa medzi plynom a elektrickou energiou z dlhodobého hľadiska udržiava v pomere 1 ku 4 v prospech plynu,“ porovnal náklady Matúš Izakovič, vedúci oddelenia integrácie technológií trnavskej spoločnosti ESM YZAMER, ktorá fakulte zariadenia dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy