Ratingová agentúra S&P zhoršila výhľad ratingu Fínska na negatívny

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zhoršila výhľad ratingu Fínska zo stabilného na negatívny.

Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) zhoršila výhľad ratingu Fínska zo stabilného na negatívny. Ako dôvod uviedla obavy, že tempo rastu ekonomiky bude aj naďalej podpriemerné, napriek odhodlaniu Fínska uskutočniť štrukturálne reformy. Informovala o tom agentúra Reuters.
Rating krajiny ponechala S&P na pôvodnej úrovni AA+, no zhoršený výhľad znamená, že agentúra môže v blízkej budúcnosti rating zhoršiť. „Fínsku ekonomiku stále zaťažuje slabá konkurencieschopnosť, pokles tradičných priemyselných odvetví, ako sú papierenský priemysel a oblasť informačných a komunikačných služieb, ako aj problémy spojené so starnutím populácie,“ informovala agentúra.
S&P predpokladá, že dokiaľ nedôjde k výraznejšiemu zotaveniu ekonomickej aktivity Fínska, štátny dlh bude pokračovať v raste. Ekonomika Fínska na základe spresnených údajov štatistického úradu síce v 2. štvrťroku zaznamenala medzikvartálny rast o 0,2 %, je to však stále slabé tempo rastu a navyše, prvý rast od 3. štvrťroka 2014. Hrubý domáci produkt krajiny sa ešte stále nedostal na úroveň spred krízového roka 2008.
Okrem problémov, do ktorých sa dostali tradičné odvetvia, situáciu fínskej ekonomiky zhoršili aj sankcie EÚ voči Moskve. Rusko patrí ku kľúčovým obchodným partnerom Fínska a sankcie, ako aj klesajúce ceny ropy, viedli v tejto krajine k poklesu ekonomiky. Ďalšou ranou pre Fínsko a jeho export boli odvetné opatrenia Ruska v podobe embarga na dovoz niektorých potravín zo západných štátov vrátane mlieka, mliečnych produktov, mäsa, rýb a morských produktov. Fínsko svoje výrobky vyvážalo do veľkej miery práve na ruský trh.

Súvisiace články

Aktuálne správy