Taliansko sa dostalo z recesie, rast ekonomiky je však len mierny

Taliansko prekonalo hlbokú recesiu z uplynulých rokov, ekonomika krajiny však rastie len mierne, uviedla ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P).

Taliansko prekonalo hlbokú recesiu z uplynulých rokov, ekonomika krajiny však rastie len mierne, uviedla ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P). Hlavnými dôvodmi sú vysoká nezamestnanosť a stagnácia príjmov, ktorá má negatívny vplyv na súkromnú spotrebu. Informovala o tom agentúra APA.
Na podporu ekonomiky sú potrebné rozsiahle investície, myslí si S&P. Negatívnym faktorom je tiež vysoký objem zlých úverov, ktorý ako Damoklov meč visí nad talianskymi finančnými inštitútmi. Naopak, medzi pozitívne faktory patrí rast exportu a zlepšenie dôvery spotrebiteľov, ktorá je najvyššia od roku 2008.
Taliansky hrubý domáci produkt (HDP) tento rok stúpne o 0,9 % a v roku 2016 o 1,6 %, očakáva vláda, ktorá v piatok (18. 9.) zvýšila svoje hospodárske prognózy pre každý rok o 0,2 percentuálneho bodu v porovnaní s aprílovými predpoveďami. Nový výhľad je základom pre návrh rozpočtu pre budúci rok, ktorý vláda predstaví koncom septembra.
Kabinet premiéra Mattea Renziho v novej prognóze zvýšil tiež cieľ týkajúci sa rozpočtového schodku v roku 2016 na 2,2 % HDP z 1,8 % HDP. A to aj napriek tomu, že rozpočtové príjmy budú vďaka rýchlejšiemu rastu ekonomiky vyššie.
Ešte optimistickejší je priemyselný zväz Confindustria, ktorý tento rok počíta s nárastom talianskej ekonomiky o 1 %. V roku 2016 potom očakáva zvýšenie HDP o 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy