Šéf nemeckých priemyselníkov kritizuje VW, no nemecké firmy obhajuje

Šéf Zväzu nemeckého priemyslu (BDI) Ulrich Grillo skritizoval automobilku Volkswagen (VW) za podvody pri emisných testoch, tvrdo však obhajoval nemecký priemysel, ktorého imidž v dôsledku emisného škandálu utrpel. Informovala o tom agentúra DPA.
„Jednoznačne stojím za nemeckou priemyselnou produkciou a za prácou, ktorú denne urobia milióny ľudí,“ povedal. Ako dodal, označenie „Made in Germany“ znamená vynikajúce výrobky a nemeckú techniku uznáva celý svet.
Trvá však na tom, že firmy musia hrať podľa pravidiel. „Odsudzujeme akúkoľvek formu manipulácie,“ povedal šéf BDI, pričom privítal súhlas VW s nezávislým vyšetrením prípadu. „Iba transparentnosť, otvorenosť a rýchle vyšetrovanie nám v tejto situácii pomôže,“ dodal Grillo.
Kauza podvádzania pri emisných testoch automobilkou Volkswagen vypukla v piatok minulý týždeň (18.9.), keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) obvinila firmu, že do viacerých áut s naftovými motormi namontovala softvér, ktorý umožňuje zamaskovať pri testovaní výfukových plynov skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Automobilke hrozí v USA pokuta až 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur) a škandál začali vyšetrovať aj v ďalších krajinách sveta. Firma na riešenie problému vyčlenila predbežne 6,5 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy