V obci Ladzany stavajú sklad a sušičku liečivých rastlín a ovocia

Halu pre skladovanie a sušenie liečivých rastlín a ovocia by mali v tomto roku postaviť v obci Ladzany v okrese Krupina. Investorom je spoločnosť Agro Ladzany, s.r.o., a teplo potrebné na sušenie bude využívané z tamojšej bioplynovej stanice.
„Stavba haly je pred dokončením. V prevádzke by mala byť v budúcom roku,“ uviedol pre TASR starosta Miloš Čmela.
Obec je známa pestovaním jabĺk. Na jej území sa navyše nachádza veľký jabloňový sad s genofondom jabloní, ako jedným z 18 v rámci Slovenska. Ovocinárstvo vôbec má v Honte pevné korene. Už za čias Rakúsko–Uhorska sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Budapešti a ďalších miest.
Obec Ladzany sa stará už tretí rok o staré jablkové sady nad obcou, ktoré sa pokúša zachrániť. „Napriek tomu, že takúto iniciatívu nepodporujú žiadne fondy, robíme, čo je v našich silách. V rámci aktivačných prác sa staráme o ovocný sad a plánujeme nájsť aj kvalifikovaného ovocinára alebo družstvo, ktoré by ho obhospodarovalo. Takisto máme záujem rozšíriť sady a vysadiť aj nový sad,“ hovorí starosta obce Miloš Čmela.
Starosta je presvedčený, že udržiavanie tradícií pomôže obci a jej obyvateľom. „Dôležité je aj ukazovať, ako sa tradične dajú spracovať jablká a aké výživné a zdravé jedlá sa z nich dajú robiť. Dúfam, že využijeme aj ďalšie príležitosti, ktoré nám jablká ponúkajú,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy