Sieť supermarketov Sainsbury predbehla domácich rivalov

Britská sieť supermarketov Sainsbury v uplynulých troch mesiacoch predbehla svojich najväčších rivalov na domácom trhu. Na rozdiel od nich totiž zaznamenala rast tržieb. To signalizuje, že na britskom trhu pokračuje tvrdá cenová vojna. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa spoločnosti Kantar Worldpanel, ktorá sa špecializuje na prieskum trhu, sa tržby Sainsbury za 12 týždňov do 13. septembra zvýšili medziročne o 0,9 %, zatiaľ čo Tesco, Asda a Morrisons, trojica lídrov na maloobchodnom trhu v Spojenom kráľovstve, vykázali pokles tržieb. A to Tesco o 1 %, Asda o 2,9 % a Morrisons o 1,4 %.
Sainsbury si tak udržal 16,2-% podiel na britskom trhu, ale podiel spomínaných troch reťazcov klesol.
Britské maloobchodné siete čelia agresívnej cenovej politike konkurenčných nemeckých diskontných reťazcov Aldi a Lidl, ktoré ich vytláčajú z domáceho trhu. Tržby Aldi v Británii v sledovanom období vzrástli až o 17,3 % a Lidl zvýšil svoj obrat o 16 %.
Podľa prieskumu Kantar až 56 % britských domácností v priebehu 12 týždňov (do 13. septembra) nakupovalo v prevádzkach nemeckých reťazcov.
Tesco, ktoré je najväčším maloobchodným predajcom v Británii, pritom už tri roky bojuje s klesajúcimi príjmami. V minulom obchodom roku, ktorý sa skončil 31. marca 2015, dosiahlo najhoršie výsledky vo svojej 96-ročnej histórii.
Presnejšie strata reťazca pred zdanením sa za 12 mesiacov do konca marca 2015 vyšplhala na rekordných 6,4 miliardy libier (8,84 miliardy eur) po zisku 2,26 miliardy GBP v predchádzajúcom obchodnom roku.
Obchodný zisk spoločnosti sa v uplynulom roku prepadol o 60 % na 1,4 miliardy GBP. Tesco musí totiž znižovať ceny svojich produktov, aby obstálo v boji s konkurenčnými diskontnými obchodmi Aldi a Lidl.
Vedenie Tesca oznámilo, že zatvorí časť obchodov a v tomto finančnom roku 2015/16 zredukuje kapitálové výdavky na 1 miliardu libier z 2,1 miliardy GBP v minulom obchodnom roku, predá niektoré aktíva a zníži aj počet produktov vlastnej značky o približne 25 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy