Volkswagen pod ťažkou paľbou

, patria Foto: SITA

Nemecká firma Volkswagen dostala včera od trhu silný úder. Jej akcie sa zrútili takmer o jednu pätinu, čo v trhovej kapitalizácii firmy predstavuje úbytok o neuveriteľných 13 miliárd euro za jediný deň. Dôvod takéhoto úbytku bohatstva je šokujúci a zároveň až neuveriteľný.

VW v USA rafinovaným spôsobom upravoval dieselové motory, aby (len a iba) pri emisných testoch vykazovali nižšie hodnoty. Za tento podvod hrozí Volkswagenu pokuta viac ako 16 miliárd eur, čo je mimochodom o päť miliárd viac, než koľko mal dosiahnuť zisk tento rok. Okrem toho túto manipuláciu americkí vyšetrovatelia kvalifikovali ako kriminálny čin, takže je dosť možné, že za túto technickú vymoženosť nemeckých vozidiel pôjde niekto natvrdo sedieť. Táto kauza by mohla byť pre nás zaujímavá hneď v niekoľkých ohľadoch.

Po prvé, po finančnej kríze a recesii 2008 to boli banky, ktoré boli označené za pôvodcu všetkého zla v ekonomike, preto sa na teno sektor zamerali aj regulátori. Výsledkom bola konsolidácia tohto sektora, ktorá bola daná nielen prepadom ekonomiky, ale aj ďaleko prísnejšími regulačnými predpismi. Tie donútili niektoré finančné subjekty k tomu, aby sa buď zásadne premenili alebo z tohto odvetvia úplne odišli. Finančná kríza je však sedem rokov stará záležitosť a globálna teplota stúpa, takže politicky vzaté je čas sa zamerať na iné sektory. Ľahkým terčom sa pritom môžu stať tie podniky, ktoré akokoľvek využívajú fosílne palivá a na ktoré sa ľahko môžu zamerať štátne orgány kontrolujúce napr. emisné limity.

Po druhé, je veľmi signifikantné, že vyššie uvedený podvod sa týka emisií a nie napríklad airbagov. To je dôkazom toho, že automobilky dobre vedia, že zákazníci (vo vyspelých krajinách) veľmi dobre reagujú na marketing v podobe: naše motory sú úsporné a ekologické. Volkswageny s dieselom boli pritom v USA extrémne úspešné aj napriek tomu, že ceny benzínu sú v USA vďaka nízkym cenám ropy a daniam prekliato nízko.

A konečne za tretie, celá kauza s environmentálnym podtextom naznačuje, že automobilový priemysel čaká v horizonte niekoľkých rokov štrukturálny zlom, kedy sa budú zásadne meniť kľúčové technológie ako je motor a navigácia. Apple práve oznámil, že chce do roku 2019 vyvinúť auto na elektrický pohon. Po týchto zmenách zostane mnoho porazených a len málo víťazov.

Autormi sú Jan Čermák a Jan Bureš z ČSOB.

Súvisiace články

Aktuálne správy