Volkswagen sľubuje nápravu po emisnom škandále

V reakcii na obvinenia, že Volkswagen pri niektorých dieselových modeloch zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií, sa akcie koncernu v pondelok prepadli o takmer 20 %

Skupina Volkswagen (VW) po škandále s falšovaním emisných testov v USA pristúpi k nápravným opatrenia a verí, že opäť získa dôveru zákazníkov. Vyhlásil to v pondelok šéf divízie koncernu v USA Michael Horn. Federálny úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) v piatok informoval, že Volkswagen inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Skupina tak musí v USA zvolať na opravu takmer pol milióna áut a hrozí jej pokuta až 18 mld. USD.

Kauza sa týka niektorých dieselových modelov VW a Audi predaných po roku 2008. Tieto vozidlá majú podľa zistení EPA nainštalovaný program, ktorý pri bežnej prevádzke vypína kontrolu emisií a systém aktivuje v okamihu, keď je vozidlo testované na emisie. Autá tak môžu až 40-násobne prekračovať zákonné limity na vypúšťanie škodlivých látok do ovzdušia.

Federálne ministerstvo spravodlivosti v USA už začalo kriminálne vyšetrovanie prípadu a preverenie dieselových modelov automobilky nariadil podľa medializovaných informácií aj nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt. V reakcii na obvinenia sa akcie Volkswagenu v pondelok prepadli o takmer 20 %.

(1 EUR = 1,125 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy