Expert F. Dudenhöffer pokladá odchod M. Winterkorna z vedenia VW za nevyhnutný

Škandál Volkswagenu (VW) so softvérom na skreslenie výsledkov hodnôt výfukových plynov počas emisných kontrol v Spojených štátoch bude mať zrejme vážne následky pre šéfa správnej rady Martina Winterkorna. Informuje o tom rakúsky denník Die Presse.
Podľa nemeckého experta na automobilový priemysel Ferdinanda Dudenhöffera sa Winterkornov odchod z funkcie predsedu správnej rady VW približuje. Winterkorn ako priamy šéf pre úsek výskumu a vývoja koncernu buď o manipuláciách vedel, alebo nič netušil. V každom prípade to však znamená, že svoju oblasť nemal pevne pod kontrolou.
„V každom prípade tvrdím, nie je vo vedení koncernu udržateľný,“ povedal Dudenhöffer pre dnešné vydanie denníka Frankfurter Rundschau. Škandál znamená obrovskú stratu prestíže koncernu gigantického rozmeru. Expert vyslovil podozrenie, že rovnakým softvérom môžu byť vybavené aj modely vozidiel s dieselovým motorom, ktoré sa predávajú na domácom trhu.
Predsedníčka výboru na ochranu životného prostredia spolkového parlamentu Bärbel Höhnová uviedla, že „taká rozsiahla manipulácia softvéru sa mohla uskutočniť len s vedomím vedenia vo Wolfsburgu“. Neprekvapilo by ju, kedy sa podobného počínania použilo v Európe a v USA v úsilí, aby modely automobilov podliezli limity prípustného množstva škodlivín vo výfukových plynoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy