Francúzsko potvrdilo odhad deficitu a hospodárskeho rastu

Deficit verejných financií by v roku 2017 nemal prekročiť 3 % HDP

Francúzsko v stredu potvrdilo rozpočtové ciele a prognózu hospodárskeho rastu v tomto aj budúcom roku. Vláda v Paríži naďalej v roku 2015 počíta so stlačením deficitu verejných financií na 3,8 % hrubého domáceho produktu krajiny (HDP) z vlaňajších 4 %. V roku 2016 má schodok klesnúť na 3,3 % HDP. Maastrichtský limit EÚ, podľa ktorého majú členské štáty držať svoje rozpočtové deficity pod hranicou 3 % HDP, má krajina splniť v roku 2017.

Minister financií Michel Sapin v stredu na tlačovej konferencii uviedol, že krajina dosiahla pokrok pri zavádzaní štrukturálnych reforiem, vďaka čomu druhá najväčšia ekonomika eurozóny obnovila svoju dôveryhodnosť. Ako dodal, verejný dlh Francúzska bude kulminovať v budúcom roku „výrazne pod“ hranicou 100 % HDP, kým nezačne postupne klesať. Vláda tiež potvrdila odhad tohtoročného posilnenia výkonu ekonomiky o 1 %. V budúcom roku očakáva hospodársky rast na úrovni 1,5 % HDP.

Francúzsky úrad verejného audítora v utorok varoval, že krajine sa do roku 2020 nepodarí vyrovnať rozpočty na sociálne výdavky. Vo výročnej správe upozornil na výrazné spomalenie konsolidačného úsilia, keď sociálne výdavky tento rok rastú a príjmy sa zvyšujú pomalším tempom než v uplynulom roku. Tento trend podľa úradu posunie návrat k vyrovnanému rozpočtu v najlepšom prípade za horizont roka 2020. Vláda pritom očakáva návrat k vyrovnaným sociálnym rozpočtom už v roku 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy