Projekt rozšírenia Nord Streamu znižuje energetickú bezpečnosť Európy

Spoločnosť Eustream pozorne sleduje vývoj rozšírenia projektu Nord Stream. "Aj keď finálna podoba projektu nie je jasná, s ohľadom na nedostatočnú nadväzujúcu infraštruktúru na nemeckých hraniciach pri deklarovaných objemoch je možné očakávať, že realizácia projektu umožní úplné obídenie ukrajinskej trasy s možnými vážnymi následkami na energetickú bezpečnosť EÚ," uviedol pre TASR hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Spoločnosť Eustream pozorne sleduje vývoj rozšírenia projektu Nord Stream. „Aj keď finálna podoba projektu nie je jasná, s ohľadom na nedostatočnú nadväzujúcu infraštruktúru na nemeckých hraniciach pri deklarovaných objemoch je možné očakávať, že realizácia projektu umožní úplné obídenie ukrajinskej trasy s možnými vážnymi následkami na energetickú bezpečnosť EÚ,“ uviedol pre TASR hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.
Po prvé, plné nahradenie ukrajinskej trasy povedie k postupnému nevyhnutnému zániku ukrajinského systému, ktorý svojou kapacitou prevyšujúcou 140 miliárd metrov kubických plynu ročne predstavuje trojnásobne vyšší objem, ako by bola kapacita nového Nord Streamu. „Projekt rozšírenia Nord Streamu preto v oznámenej podobe nezvyšuje, ale znižuje energetickú bezpečnosť Európy a objem disponibilných prepravných trás,“ zdôraznil.
Po druhé, výstavba nového Nord Streamu a presmerovanie tokov povedie k situácii, kde skoro celý objem ruského plynu bude do Európy privedený do jediného miesta v Nemecku, spolu s plynovodom Yamal. Odtiaľ by sa musel rozviesť do miest konečnej spotreby, teda do krajín strednej, južnej a juhovýchodnej Európy a Ukrajiny (v reverznom toku).
Na takúto prepravu plynárenská infraštruktúra v Európe nie je podľa Chuguryana kapacitne vôbec pripravená. Dostatočný objem plynu tam nie je možné prepraviť a krajiny budú medzi sebou „súperiť“ o dostatok kapacity, pričom niektorým z nich bude plyn chýbať. Zjednodušene povedané, Taliansko a Ukrajina budú súperiť o to, ktorá z oboch krajín bude dovážať plyn zo západnej Európy.
Po tretie, viacero krajín v juhovýchodnej Európe, napríklad Rumunsko, Bulharsko, Grécko, nie je vôbec pripojených k západným plynárenským sieťam a po vypnutí ukrajinskej trasy do nich plyn z Nord Streamu nebude možné dopraviť vôbec.
„Súčasne zdôrazňujeme, že projekt Nord Stream II plánuje dopraviť plyn do regiónu, v ktorom sú súčasné prepravné trasy využívané len na 57 %. Z tohto dôvodu považuje Eustream obavy ohľadom projektu, vyjadrené Európskou komisiou, ako aj premiérom SR, za plne opodstatnené a nevie si predstaviť podporu úplného obídenia ukrajinskej trasy,“ dodal Chuguryan.
Avizované rozšírenie prepravnej kapacity plynovodu Nord Stream je antiukrajinským a antieurópskym projektom. Po stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom to vo štvrtok (10.9.) v Bratislave povedal predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk. Obaja premiéri reagovali na predbežnú dohodu ruského Gazpromu a západných energetických koncernov, podľa ktorej by sa mala prepravná kapacita Severného prúdu rozšíriť na dvojnásobok. „Robia z nás idiotov,“ reagoval vo štvrtok Fico na plán vybudovať takúto ďalšiu líniu plynovodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy