Španielsky verejný dlh v 2. kvartáli klesol

Verejný dlh sa znížil na 97,7 % HDP z úrovne 98 %, kde sa nachádzal v závere prvého štvrťroka

Španielsky verejný dlh v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) v druhom kvartáli klesol na 97,7 % z úrovne 98 % v závere prvého štvrťroka. Informovala o tom v piatok centrálna banka krajiny. Podľa odhadov vlády v Madride bude verejný dlh kulminovať tento rok na hodnote 98,7 % HDP. V budúcom roku má klesnúť na 98,5 % a v roku 2017 sa počíta s jeho znížením na 96,5 % HDP.

Podľa skorších údajov štatistického úradu krajiny španielska ekonomika v druhom štvrťroku posilnila o 1 % po raste o 0,9 % v prvých troch mesiacoch roka. V medzikvartálnom porovnaní tak rástla najrýchlejším tempom za vyše osem rokov. V medziročnom porovnaní ekonomika zrýchlila rast na 3,1 % z úrovne 2,7 % v prvom štvrťroku. Motorom rastu boli najmä spotrebiteľské výdavky, výrazne posilnili aj export a import.

Španielska ekonomika sa začala zotavovať v závere roka 2013 po šiestich rokoch recesie, do ktorej krajinu stiahol kolaps realitnej bubliny a následná banková kríza. Za celý rok 2015 vláda v Madride očakáva hospodársky rast na úrovni 3,3 %. Krajina však naďalej čelí vysokej miere nezamestnanosti, ktorá sa drží nad hranicou 22 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy