Úloha prasiat v ekonomike je dôležitejšia, než by ste očakávali

, The Telegraph Foto: SITA

Vyššie náklady na bravčové tlačia v druhej najväčšej svetovej ekonomike infláciu smerom hore.

Nedostatok ošípaných by mohlo pomôcť rozprúdiť čínsku ekonomiku, odraziť spomalenie, ktoré by podľa varovaní ekonómov mohlo spôsobiť katastrofu globálneho rozsahu.

Cena bravčového mäsa vyletela v priebehu augusta medziročne o  19,6 %. Rastúce náklady na mäso zvýšili celkovú infláciu, ktorá rástla tretí mesiac po sebe. Index spotrebiteľských cien (CPI), ukazuje inflačné jednoročné maximum,  v auguste to boli 2 %, čo predstavuje rast oproti júlu až o 0,4 percenta. Tieto čísla pomáhajú zmierniť obavy z deflácie v druhej najväčšej svetovej ekonomike.

"Prudký pokles počtu ošípaných v posledných mesiacoch bude aj naďalej vyvíjať tlak na ceny bravčového mäsa," predpokladá Julian Evans-Pritchard, z Capital Economics. "Potraviny, ktoré majú  veľké zastúpenia v čínskom výpočtr CPI, boli hlavným ťahúňom dosiahnutého čísla inflácie," dodal Paul Donovan z UBS. Niektorí analytici si zažartovali, že čínska CPI by sa mohla nazývať aj "Čínskym  Indexom bravčového" vzhľadom k tomu, ako pôsobí na infláciu v posledných mesiacoch.

Cenu bravčového tlačí hore rastúci dopyt, ktorý naďalej prevyšuje ponuku. Okrem toho počet prasníc v poslednej dobe klesol na rekordné minimum, podľa údajov z ministerstva poľnohospodárstva. Capital Economics tvrdí, že tieto skutočnosti, plus vyššie náklady chovateľov ošípaných, by mali zabezpečiť, že bravčová inflácia zostane vysoká až do roku 2016.

Avšak posun chovu ošípaných z malých chovných podnikov do väčších poľnohospodárskych podnikov by malo znamenať, že pohyby cien sú menej volatilné ako tie pozorované v rokoch 2007 a 2011, pričom aj dodávky od  väčších výrobcov sú rovnomernejšie. "Čína nie je známa ako vývozca potravín," uviedol Donovan. To znamená, že jej vyššia miera inflácie má len obmedzený vplyv na infláciu inde vo svete.

Obavy o zdravie čínskej ekonomiky spôsobili doslova peklo na finančných trhoch, čo vyvolalo veľké výpredaje, hovorí sa o piatich biliónoch dolárov. Nedávne údaje o exporte pomohli vybudovať dôveru v ekonomiku krajiny, s určitým varovaním, že spomalenie rastu Číny by sa mohlo premeniť v škaredé a tvrdé pristátie, ktoré by stiahlo aj ostatných. Panujú obavy, že spomalenie dopytu spôsobí prepad inflácie do deflácie. Rast cien ošípaných pomohol zmierniť niektoré z týchto problémov, ale rastúce ceny bravčového mäsa zatiaľ nepomohli zdvihnúť náklady producentov z deflačného pásma. Ceny výrobcov sú v deflácii už tri a pol roka, je tak dostatok priestoru pre čínske vedenie, aby mohlo pomôcť stimulovať ekonomiku.

Avšak nárast nákladov bravčového mäsa, v kombinácii so širším poklesu cien komodít, by mali tlačiť hore ako CPI, tak aj výrobné ceny v nadchádzajúcich mesiacoch, podľa prognózy Evans-Pritcharda.

Súvisiace články

Aktuálne správy