Internet používa 72 % populácie na Slovensku

Podľa prieskumu spoločnosti GfK Slovakia najviac využívajú internet mladí ľudia vo veku 15 - 29 rokov, kde je to vyše 95 %.

Internet používa 72 % populácie na Slovensku, čo predstavuje nárast o takmer 10 percentuálnych bodov v ostatných troch rokoch. Informovala o tom analytická spoločnosť GfK Slovakia. Najviac využívajú internet mladí ľudia vo veku 15 až 29 rokov, kde je to vyše 95 %.

Vo vekovej kategórii 30 až 39 rokov je 90-percentný podiel. „Zaujímavosťou však je, že internet dnes využíva aj jeden z desiatich ľudí vo veku nad 70 rokov, pričom pred tromi rokmi to boli len necelé tri percentá,“ vysvetlil Július Filo, sector leader Financial Services & Technology GfK.

Viac ako dve tretiny ľudí využívajú internet každý alebo skoro každý deň. Oproti roku 2012 ide o nárast o 7 percentuálnych bodov. Jedna štvrtina populácie používa internet niekoľkokrát do týždňa. Až 96 % surfuje hlavne doma. Výrazný posun nastal podľa GfK v kategórii internetu v mobile, keď v roku 2014 ho mala len necelá pätina populácie, v súčasnosti ho využíva takmer jedna tretina.

S internetom súvisí aj technika, ktorú ľudia používajú na pripojenie k internetu. Prím majú prenosné počítače – notebooky, ktoré vlastnia tri pätiny populácie, najviac sú zastúpené v kategórii 15-29 rokov (nad 80 percent). Stolný počítač majú viac ako dve pätiny a rovnaký podiel má aj tlačiareň k osobnému počítaču. Stolné počítače vlastnia najviac ľudia vo veku 15 až 19 rokov. „Najvýraznejší nárast bol v kategórii tabletov, ktorý malo v roku 2014 iba 15 percent ľudí a v tomto roku už takmer jedna štvrtina ľudí. Zaujímavosťou je, že jedna pätina ľudí nemá žiaden počítač v domácnosti,“ konštatovala analytická spoločnosť.

Prieskum sa uskutočnil v prvom polroku 2015 na vzorke 3 000 respondentov vo veku 15 až 79 rokov osobným dopytovaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy