Čínsky investor otvoril v Kružlove závod na výrobu voľnočasovej obuvi

Čínsky investor – spoločnosť FLAMEshoes, s.r.o., otvorila dnes slávnostne v obci Kružlov v Bardejovskom okrese nový závod na výrobu plážovej a oddychovej obuvi z materiálu EVA (etylén vinyl acetát). Ide o prvú výrobnú investíciu Číny na Slovensku. Okrem starostu obce Kružlov Jozefa Kmeca a veľvyslanca Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Pan Weifanga prestrihol pásku do závodu aj minister hospodárstva SR Vazil Hudák.
„Štát bol veľmi nápomocný tejto investícii, pretože Čínu vnímame ako veľmi dôležitú krajinu, ktorú chceme pritiahnuť na Slovensko ako investora. My sme poskytli investičnú pomoc vo výške približne 4,5 milióna eur z celkového rozsahu investície asi 14 miliónov eur,“ uviedol minister.
Tiež poukázal na to, že otvorenie fabriky má veľký význam aj pre región, kde má obuvnícky priemysel dlhú tradíciu a kde je vysoká nezamestnanosť. Taktiež spomenul, že otvorenie závodu v tejto lokalite ho teší o to viac, že pochádza z neďalekého Bardejova. O Slovensko je podľa neho záujem zo strany viacerých čínskych firiem nielen v oblasti malých a stredných podnikov.
Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Mareka Jajka v závode v obci Kružlov už pracuje približne 100 ľudí a v najbližších mesiacoch budú prijímať ďalších 50. Celkový počet zamestnancov by mal skončiť na čísle 200. Na dvoch výborných linkách momentálne pracujú muži za strojmi a ženy na dokončovacích prácach pri obuvi a ich priemerný mesačný príjem je asi 480 eur. Linky rozširovať momentálne neplánujú, avšak k výrobným priestorom pribudnú skladovacie.
Lokalita bola vybraná podľa Jajka pre to, že sa tu nachádzal vhodný priestor a tiež areál prispôsobený priamo ich potrebám. V súčasnosti vyprodukuje jedna z dvoch liniek denne 3000 párov obuvi, avšak ani to nepostačuje na naplnenie dopytu. Tovar vyvážajú do krajín ako Poľsko, Česko, Nemecko, Chorvátsko, Rakúsko a Maďarsko, ale kúpiť sa bude dať aj na Slovensku. Materiál EVA, z ktorého sa obuv vyrába, sa dováža z Číny.

Súvisiace články

Aktuálne správy