Centrálna banka Francúzska očakáva rast HDP o 0,3 %

Podľa prieskumu centrálnej banky priemyselná výroba aj produkcia sektora služieb v auguste mierne vzrástli. Banka odhaduje, že hrubý domáci produkt Francúzska za tretí štvrťrok posilní o 0,3 %.

Francúzska centrálna banka predpokladá, že hrubý domáci produkt krajiny za tretí štvrťrok vykáže rast o 0,3 %. V správe o svojom pravidelnom mesačnom prieskume banka uviedla, že priemyselná produkcia krajiny v auguste mierne posilnila a uviedla, že predstavitelia firiem očakávajú pokračovanie tohto vývoja aj v septembri. Indexy trendov podnikateľskej dôvery, ktoré centrálna banka Francúzska zostavuje, sa v auguste nezmenili. Index dôvery v priemyselnom sektore zostal v auguste na júlovej úrovni 98 bodov a index dôvery v odvetví služieb sa tiež medzimesačne nezmenil a zostal vo výške 96 bodov.

„V sektore služieb aktivita trochu stúpla,“ uviedla centrálna banka vo vyhlásení. Podľa jej zistení aj predstavitelia odvetvia služieb očakávajú zvýšenie aktivity v priebehu septembra. Banka ďalej konštatovala, že sektor stavebníctva, ktorý bol brzdou francúzskej ekonomiky, tiež trochu posilnil a to vďaka oživeniu dokončovacích prác. Objem objednávok stavebných firiem sa zväčšil a počet zamestnancov bol stabilný.

Francúzska vláda prognózuje, že ekonomika krajiny sa za celý tento rok zväčší o 1 % a v budúcom roku podľa jej predikcie sa tempo hospodárskeho rastu zrýchli na úroveň 1,5 %. Vlani francúzsky HDP posilnil iba o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy