Či už z vlastnej vôle, alebo z nutnosti: Počet pracujúcich dôchodcov neustále rastie

, the quartz Foto: thinkstock

Pracovná sila, rovnako ako spoločnosť ako celok, starne. Dôchodcovia potrestaní (nielen) finančnou krízou sú nútení pracovať dlhšie, než očakávali. A vzhľadom k tomu, že títo ľudia žijú dlhšie, nakoniec trávia viac času zaneprázdnení v práci, namiesto toho aby si užívali jeseň života.

V Spojených štátoch je viac než o tri milióny pracovníkov nad 65 rokov viac, než tomu bolo pred desiatimi rokmi. Hoci títo starší zamestnanci tvoria iba 5 % z celkovej pracovnej sily, predstavujú jednu z najrýchlejšie rastúcich skupín zamestnaných Američanov. Čoraz viac sú vyhľadávaní kvôli špecializácii, skúsenostiam a zručnostiam, ale aj sympatickému prístupu natoľko potrebného v oblasti služieb.

Celkovo možno povedať, že takmer pätina Američanov nad 65 rokov stále pracuje, čo ale nie je žiadnou výnimkou vo vyspelých ekonomikách. Podobnú dynamiku rastu vidíme aj ostatnom bohatom svete. Miera účasti seniorov nad 65 rokov sa v poslednom desaťročí zhruba zdvojnásobila aj na pracovných trhoch v Kanade a Nemecku.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy