Gazpromu sa zatiaľ v tendri nepodarilo plyn predať

Ruský producent plynu prostredníctvom tendra ponúka 3,2 mld. kubických metrov plynu a predpokladá jeho dodávky prostredníctvom plynovodu Nord Stream

Firme Gazprom, ktorá je najväčším ruským producentom plynu, sa počas prvého dňa štvordňového tendra na predaj plynu európskym zákazníkom žiadny plyn nepodarilo predať. O tendri, ktorý sa začal v pondelok, to povedali dva zdroje z prostredia firmy. Gazprom ponúka 3,2 mld. kubických metrov plynu a predpokladá jeho dodávky prostredníctvom plynovodu Nord Stream (Severný prúd).

Gazprom Export, čiže vývozná divízia Gazpromu, sa odmietol k priebehu tendra vyjadrovať. Ďalší zo zdrojov uviedol, že predaj „odštartoval“ v utorok, ale nešpecifikoval objemy a ceny. Medzi účastníkmi tendra sú napríklad nemecká energetická spoločnosť E.ON a firmy obchodujúce s komoditami Vitol a Gunvor. Námestník šéfa Gazpromu Alexander Medvedev uviedol, že cena plynu v aukcii bude pravdepodobne vyššia v porovnaní s priemernou cenou v rámci dlhodobých kontraktov. Priemerná cena plynu od Gazpromu pre rok 2015 je v pásme 235 až 242 USD za tisíc kubických metrov.

Podstatnú časť svojho plynu Gazprom predáva prostredníctvom dlhodobých kontraktov, pričom cena sa odvodzuje od cien ropy a koša ropných produktov. V posledných rokoch však firma musela ponúknuť ústupky niektorým najväčším klientom a v kontraktoch vzala do úvahy aj spotové ceny plynu.

(1 EUR = 1,1146 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy