Protipovodňovú ochranu Svätého Antona majú zvýšiť opatrenia na potoku Štiavnica

Projekt opatrení na potoku Štiavnica, ktoré by mali zvýšiť protipovodňovú ochranu obce, predložila v týchto dňoch na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) obec Svätý Anton.
Potok Štiavnica, ktorý preteká cez obec, je prevažne v súbehu so štátnou cestou. Na potoku je umiestnených 42 mostov a lavičiek, z toho dva mosty sú na štátnej ceste. Ako sa uvádza v zámere, koryto vodného toku Štiavnica vyhovuje potrebám ochrany pred povodňami na úrovni storočnej vody v intraviláne obce len v hornom úseku.
V niektorých úsekoch toku dochádza k podmývaniu brehov a vybreženiu, čím dochádza k ohrozeniu plôch na ľavom aj pravom brehu toku, na ktorých sa nachádzajú súkromné aj obecné nehnuteľnosti. Na sútoku Štiavnice s prítokmi sú tiež badateľné problémy s brehovou eróziou.
Projekt protipovodňových opatrení počíta s úpravou potoka Štiavnica, vybudovaním opevnení a stabilizáciou brehov, vybudovaním brehových múrikov a ochranných hrádzí, so zvýšením brehov, s technickými opatreniami na mostných objektoch a lavičkách, ale aj záchytným objektom pre plávajúce predmety.
Predpokladané náklady na zrealizovanie zámeru sú približne 3,9 milióna eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy