Brusel plánuje minúť takmer miliardu eur na prerozdelenie 160 000 utečencov po celej únii

, Financial Times Foto: SITA

Nemecko, Francúzsko a Španielsko. Tri krajiny, ktoré si vezmú viac ako polovicu zo všetkých plánovaných 160 000 utečencov. Návrh potvrdený euroúradníkmi zverejnil Financial Times.

Jean-Claude Juncker, predseda Komisie, by chcel plán oficiálne zverejniť v stredu. Každá krajina v rámci tejto politiky získa 6000 eur na utečenca. Debaty však rozpútali vášne, čo viedlo k diplomatickému sporu medzi členskými krajinami zo západnej, strednej a východnej Európy.

Podľa plánov, by Nemecko a Francúzsko, ktoré najhlasnejšie prejavujú podporu, by si vzali 31000 reps. 24 000 migrantov. Španielsko, ktoré bolo kritickejšie, by hostilo 15 000 ľudí podľa návrhov.

Úradníci v z východných blokov, ako je Poľsko a Slovensko, zaútočili na to, čo sa stalo jednou z vlajkových politík Jean-Claude Junckera, argumentujú, že povinné kvóty by nemali byť zavedené. Podľa návrhov, by Poľsko mohlo očakávať viac ako 9000 utečencov, zatiaľ čo Slovensko dostane 1500. Nádeje na dohodu medzi východnými a západnými štátmi sa objavili tento víkend po tom, čo Komisia uviedla, že niektoré členské štáty by mohli požiadať o vyradenie zo systému za určitých okolností. "Prírodná katastrofa je dôvod," povedal jeden úradník Komisie. "Nie to, že sa niekomu nepáčia moslimovia, to nie je dôvod."

Schéma prerozdelenia je založená na rovnakej metrike, ktorú Európska komisia použila už dávnejšie, keď chcela prerozdeliť  40 000 utečencov. Tento návrh ale neprešiel, krajiny súhlasili len s 32 000 utečencov, a umiestnením na základe dobrovoľnosti.

Pri počte utečencov na jednotlivá krajiny je vypočítaný na základe údajov každého štátu, je založený na faktoroch, ako je napríklad populácia krajiny, hrubý domáci produkt a miera nezamestnanosti, ako aj počet žiadateľov o azyl.

Súvisiace články

Aktuálne správy