Devalvácia jüanu nie je podľa OECD pokusom o podporu exportu

Zástupca generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Rintaro Tamaki považuje devalváciu čínskej meny za príliš miernu na to, aby jej cieľom bolo zvýšenie exportu

Je predčasné interpretovať devalváciu čínskej meny ako pokus o zvýšenie exportu, uviedol v pondelok zástupca generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Rintaro Tamaki. Podľa neho bola devalvácia čínskeho jüanu príliš mierna na to, aby jej cieľom bola podpora exportu. Dodal, že maximálna pozornosť by sa mala venovať tomu, či Čína podstupuje štrukturálne reformy na dosiahnutie stabilného a udržateľného hospodárskeho rastu.

 

Čínska centrálna banka v auguste devalvovala čínsku menu vo viacerých fázach. Od 11. do 13 augusta čínska mena oslabila o približne 4 %. Banka zároveň 13. augusta uviedla, že "pravidelné" intervencie na devízových trhoch už nie sú potrebné, keďže výmenný kurz sa opiera o silnú ekonomiku. V prípade extrémnych výkyvov je však pripravená zasiahnuť. Centrálna banka tým poprela medializované informácie, podľa ktorých vplyvní predstavitelia vlády v Pekingu tlačia na devalváciu meny až o 10 %. Viceguvernér banky naopak uviedol, že banka chce urýchliť liberalizáciu devízových trhov.

Súvisiace články

Aktuálne správy