Britské podniky očakávajú výrazné spomalenie rastu výrobného sektora

Britské podniky odhadujú, že rast výrobného sektora bude tento rok omnoho pomalší, než pôvodne odhadovali. Dôvodom je pokles objednávok zo zahraničia na najnižšiu hodnotu od finančnej krízy a zároveň pokles kvalifikovanej pracovnej sily, čo zvyšuje mzdy, no spomaľuje tvorbu nových pracovných miest. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ako dnes uviedlo združenie britského priemyslu EEF, v tomto roku predpokladá rast výrobného sektora len na úrovni 0,7 %. V predchádzajúcej prognóze ešte počítalo s rastom o 1,5 %. Na porovnanie, v roku 2014 dosiahol rast 3,1 %, čo bol najlepší výsledok od roku 2010.
Pod zhoršovanie prognózy sa do veľkej miery podpisuje nervozita v súvislosti s vývojom čínskej ekonomiky, konkrétne rozsahu jej spomaľovania. Práve tieto obavy spôsobili v minulých týždňoch otrasy na akciových trhoch po celom svete a Čína aj Spojené štáty evidovali najslabšiu aktivitu výrobného sektora za vyše dva roky.
Podľa EEF podiel britských výrobcov, ktorí oznámili rast, bol najnižší od roku 2009 a aj exportné objednávky klesli na 6-ročné minimum. Problém naznačuje aj prieskum britskej zamestnávateľskej konfederácie REC, ktorá združuje pracovné agentúry. Tá uviedla, že počet ľudí, ktorým agentúry našli trvalé pracovné miesta, vzrástol v najmenšej miere za viac než dva roky.
„Aj keď dopyt po zamestnancoch ostáva vysoký, ich umiestňovanie do veľkej miery brzdí nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily,“ uviedla REC, pričom doplnila, že počet ľudí hľadajúcich si prácu výrazne klesá.
Naopak, platy rýchlo rastú. Najnovšie údaje ukázali, že platy v Británii bez započítania odmien vzrástli v 2. kvartáli medziročne o 2,8 %. Je to najvýraznejší rast reálnych miezd od polovice roka 2007.

Súvisiace články

Aktuálne správy