Nálada investorov v eurozóne sa zhoršila

Index dôvery investorov, ktorý zostavuje agentúra Sentix, v septembri klesol na 13,6 bodu z augustovej úrovne 18,4 bodu

Nálada investorov v eurozóne sa v septembri zhoršila viac, ako sa očakávalo, keďže negatívne zapôsobilo spomalenie čínskej ekonomiky. Index dôvery investorov, ktorý zostavuje agentúra Sentix, klesol na 13,6 bodu z augustovej úrovne 18,4 bodu. Hodnota indexu sa tak dostala najnižšie od februára a znížila sa viac, ako predpokladali analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí odhadovali, že klesne na 16,1 bodu.

„Hoci hodnotenie terajšej situácie zostáva stabilné, ekonomické očakávania sa prudko schladili,“ uviedla agentúra Sentix vo vyhlásení. „Investori teraz považujú spomalenie v Číne a tiež v iných nových trhových ekonomikách za výrazné bremeno pre ekonomiku eurozóny,“ konštatovala agentúra. Dodala pritom, že toto bremeno už viac nemôže kompenzovať dobrý vývoj ekonomiky eurozóny alebo ekonomiky USA.

Podindex, ktorý odzrkadľuje očakávania vývoja hospodárstva eurozóny v najbližších šiestich mesiacoch, v septembri oslabil o 9,2 bodu na úroveň 12,3 bodu. Klesol tak najnižšie od decembra 2014. Index mapujúci náladu investorov v Nemecku oslabil na 20,6 bodu z augustových 25,7 bodu a podindex očakávaní klesol až na 4,4 bodu. „Očakávania sa dostali veľmi blízko k nulovej úrovni, čo znamená, že iba tesná väčšina ráta so zrýchlením ekonomiky v najbližších šiestich mesiacoch,“ uviedla agentúra Sentix o nálade investorov v Nemecku.

Súvisiace články

Aktuálne správy