Slovensko má jednu z najväčších medzier vo výbere DPH v EÚ

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčšou medzerou vo výbere dane z pridanej hodnoty (DPH) v Európskej únii (EÚ). Rozdiel medzi teoretickou daňovou povinnosťou podľa zákona a vybranou DPH predstavoval v SR v roku 2013 34,9 %. Vyplýva to z aktuálnej štúdie Európskej komisie.
Ako dnes informoval Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, v rámci celej EÚ medzera vo výbere DPH v roku 2013 narástla o 2,8 miliardy eur na súčasných 168 miliárd eur. Najlepšie je na tom Fínsko so 4-% medzerou, Holandsko (4,2 %) a Švédsko (4,3 %). Naopak, na chvoste EÚ je Rumunsko s medzerou na úrovni 41 %.
„Slovensko patrí síce medzi krajiny s najväčšou medzerou (34,9 %), pozitívne však je, že sa mu medzeru medziročne podarilo znížiť o 3,5 %,“ priblížil Králik. V absolútnych číslach SR dosiahla v roku 2013 medzeru v objeme 2,51 miliardy eur. „Zlepšenie výberu daní vrátane výberu DPH bolo zahrnuté i v tohtoročných ekonomických odporúčaniach EK pre Slovensko,“ dodal.
Medzera vo výbere DPH predstavuje rozdiel medzi teoretickou daňovou povinnosťou podľa zákona o DPH a vybranou DPH. Tento indikátor umožňuje zmerať účinnosť výberu daní, ako aj daňové straty. Tie spôsobujú výpadok na príjmovej strane štátneho rozpočtu a môžu mať rôzne príčiny – daňové podvody, vyhýbanie sa daňovej povinnosti, konkurzy, ako aj nesprávny výpočet výšky daňovej povinnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy