V Rumunsku schválili zníženie DPH na 20 %

Zníženie DPH z 24 % na 20 % spolu so zvýšením miezd lekárov a nemocničného personálu má podľa odhadov v roku 2016 viesť k rozpočtovému deficitu takmer 2 % HDP.

Rumunský parlament vo štvrtok schválil zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) o 4 percentuálne body na 20 % s účinnosťou od roku 2016. Ostatné plánované opatrenia však posunul o jeden rok, aby Rumunsko zabránilo fiškálnym problémom a zároveň upokojilo Medzinárodný menový fond a Európsku komisiu. Zníženie daní ako prostriedok na podporu ekonomického rastu a boj s daňovými únikmi presadzoval premiér Victor Ponta.

Parlament pôvodne v júni schválil zníženie DPH na 19 %, zníženie dividend a spotrebnej dane na palivá s účinnosťou od roku 2016. Medzinárodní veritelia a centrálna banka však nový zákon kritizovali, pretože by zvýšil rozpočtový deficit a verejný dlh v jednej z najrýchlejšie rastúcich ekonomík Európskej únie. Prezident Klaus Iohannis zákon nepodpísal a vrátil ho na opätovné prerokovanie do parlamentu.

Zákonodarcovia po opätovnom prerokovaní schválili zníženie DPH na 20 % od roku 2016 a na 19 % od roku 2017. Zavedenie ostatných opatrení posunuli na rok 2017. Prezident Iohannis už musí v súčasnosti zákon podpísať. Postupnejšie zníženie DPH spolu so zvýšením miezd lekárov a nemocničného personálu má podľa odhadov v roku 2016 viesť k rozpočtovému deficitu takmer 2 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Victor Ponta za posledné dva roky presadil zníženie príspevkov na sociálne zabezpečenie, DPH na potraviny a ďalších menších daní. Tento týždeň premiér oznámil, že v auguste vyzbierali na daniach o 1,2 mld. lei (RON) viac ako pred rokom. Lepší výber daní a ich nižšie sadzby sú pre hospodárstvo, ktoré sa snaží dohnať iné krajiny Európskej únie, atraktívnou kombináciu, vyhlásil rumunský premiér.

(1 EUR = 4,4403 RON)

Súvisiace články

Aktuálne správy