Slováci sa už za prácou do Česka nehrnú, firmy lovia hlavne Rumunov

, iDnes Foto: SITA

Oživenie českej ekonomiky začína byť zrejmé aj na rastúcom počte cudzincov, ktorí do krajiny cestujú za prácou do tamojších tovární.

České firmy počas roka päťnásobne zvýšil počet miest, pri ktorých sa uspokoja aj so zahraničnými robotníkmi. Vyplýva to z údajov úradu práce o počte voľných miest, kde firmy ponúkli možnosť obsadiť pozíciu aj cudzincom. Ešte vlani v júni to bolo necelých tritisíc miest, tento rok už pätnásť tisíc. To je už prakticky každé siedme voľné miesto v Česku, píše iDnes.

Zatiaľ čo v dobe ekonomického rastu pred poslednou krízou českým továrňam pomáhali hlavne Slováci a Ukrajinci, dnes sa firmy musia spoliehať na iné krajiny. Štát výrazne obmedzil za krízy prísun ľudí z nečlenských krajín EÚ, vybavovanie povolení pre Ukrajincov je tým pádom zložité a pomalé. Zväz priemyslu preto lobuje za väčšie kvóty, ktoré by umožnili firmám zamestnať viac Ukrajincov.

Menej v susednom Česku pracuje aj Slovákov. "Slováci, ktorí u nás pracujú, sú skôr tí, ktorí tu pracujú už dlhší čas. Slovákov, ktorí prichádzajú do ČR za novou prácou skôr ubúda, čo je spôsobené jednak slabým kurzom koruny voči euru a tiež hospodárskym rastom Slovenska, kde voľných miest tiež rýchlo pribúda," cituje šéfa personálnej agentúry McRoy pre Česko Tomáš Šurka iDnes.

Personálne agentúry potvrdzujú, že sa preto čím ďalej viac zameriavajú na ľudí z Bulharska a Rumunska. "Ponuka pracovných miest u nás prevyšuje demografické možnosti," hovorí Roman Moulis, konateľ personálnej agentúry CNL & Presente. Rumuni ani Bulhari po vstupe do Európskej únie nepotrebujú pracovné povolenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy