Španielsky HDP rástol najrýchlejšie za vyše osem rokov

Španielska ekonomika v druhom štvrťroku zrýchlila medzikvartálny rast na 1 % z úrovne 0,9 % v prvých troch mesiacoch roka

Španielska ekonomika v druhom štvrťroku posilnila o 1 % po raste o 0,9 % v prvých troch mesiacoch roka. V medzikvartálnom porovnaní tak rástla najrýchlejším tempom za vyše osem rokov. Motorom rastu boli najmä spotrebiteľské výdavky, výrazne posilnili aj export a import. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil vo štvrtok štatistický úrad krajiny. Spotrebiteľské výdavky v sledovanom období zrýchlili medzikvartálny rast na 1 % po raste o 0,7 % v prvom štvrťroku. Export posilnil o 1,6 % a dovozy sa zväčšili o 2,3 %. Verejné výdavky sa v druhom kvartáli zvýšili o 1 % po medziročnom raste o 0,2 % v prvom štvrťroku. V medziročnom porovnaní španielska ekonomika v druhom kvartáli zrýchlila rast na 3,1 % z úrovne 2,7 % v prvom štvrťroku.

Španielska ekonomika sa začala zotavovať v závere roka 2013 po šiestich rokoch recesie, do ktorej krajinu stiahol kolaps realitnej bubliny a následná banková kríza. Za celý rok 2015 vláda v Madride očakáva hospodársky rast na úrovni 3,3 %. Krajina však naďalej čelí vysokej miere nezamestnanosti, ktorá sa drží nad hranicou 22 %. Na vystupňovanie úsilia v boji s nezamestnanosťou a ďalšie opatrenia na podporu dlhodobého rastu vyzval tento mesiac Španielsko Medzinárodný menový fond.

Súvisiace články

Aktuálne správy