Európska komisia: Tsiprasova rezignácia nie je dôvodom na obavy

Reformy dohodnuté s veriteľmi v rámci tretej úverovej dohody majú podporu gréckeho parlamentu a možno ich uskutočniť bez ohľadu na výsledky volieb, uviedla hovorkyňa Európskej komisie

Európska komisia (EK) nemá obavy o plnenie reforiem, ku ktorým sa zaviazalo Gréckou výmenou za poskytnutie nového záchranného programu. Reformy majú podporu gréckeho parlamentu a sú uskutočniteľné bez ohľadu na výsledky volieb, uviedla v piatok hovorkyňa komisie. Reagovala tým na rozhodnutie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý vo štvrtok oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie.

 

"Nemáme obavy o implementáciu programu… O reformách rozhodla grécka vláda a odhlasoval ich parlament. Bez ohľadu na voľby, reformy možno implementovať," uviedla hovorkyňa.

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras v štvrtkovom televíznom prejave oznámil, že odstupuje z funkcie a po sporoch vo vládnucej strane Syriza okolo schválenia reforiem ako podmienok ďalšej finančnej pomoci krajine sa v Grécku uskutočnia predčasné parlamentné voľby. Podľa platnej legislatívy by sa hlasovanie malo uskutočniť do jedného mesiaca. Zdroje z prostredia vlády už skôr informovali, že sa zrejme uskutočnia 20. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy