Počet nových nezamestnaných v USA sa zvýšil

Počet nových nezamestnaných v krajine sa zvýšil o 4 tis. na sezónne upravených 277 tis., ale zostal pod hranicou 300 tisíc

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň nečakane stúpol. Trend vývoja situácie na trhu práce bol však stále dobrý, čo by mohlo udržať centrálnu banku USA na jej ceste k zvýšeniu úrokov v tomto roku. Počet nových nezamestnaných žiadajúcich štátne dávky v týždni končiacom sa 15. augusta sa zvýšil o 4 tis. na sezónne upravených 277 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce. Ekonómovia prognózovali, že počet nových nezamestnaných klesne na 272 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, minulý týždeň stúpol o 5 500 na 272 500. Išlo však už o 21. týždeň v poradí, počas ktorého bol štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných pod hranicou 300 tisíc. Ak je nových nezamestnaných menej ako 300 tisíc, považuje sa to za znak zlepšovania situácie na trhu práce.

V júli v ekonomike USA pribudlo 215 tis. nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti v krajine je na sedemročnom minime 5,3 % a zároveň je v blízkosti pásma 5 až 5,2 %, ktoré podľa väčšiny členov amerického Federálneho rezervného systému (Fed) znamená plnú zamestnanosť. Zo záznamu z júlového zasadania Fed-u zverejneného v stredu vyplýva, že centrálna banka USA optimisticky hodnotí zlepšovanie trhu práce, ale znepokojuje ju pretrvávajúca nízka inflácia a slabá globálna ekonomika.

Súvisiace články

Aktuálne správy