Dotácia štátu na nájomné sociálne byty v zaostalých okresoch môže byť až 85 %

Súčasťou opatrení v rámci návrhu zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom je aj podpora výstavby nájomných sociálnych bytov. „Prichádzame s konkrétnym návrhom, aby sme podporili dotačnou zložkou byty nižšieho štandardu až do výšky 85 % oprávnených nákladov, pričom zvyšok by bolo možné vykryť úvermi zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB),“ uviedol dnes štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR František Palko.
Podpora by sa týkala okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti. „Rovnako tak máme pripravené opatrenie, aby ŠFRB mohol poskytnúť žiadateľom z týchto zaostalých okresov úver s nulovou úverovou sadzbou,“ konštatoval Palko. Z hľadiska bytovej politiky sú podľa neho už vytvorené mechanizmy na preferovanie žiadateľov zo zaostalejších regiónov pre získanie zdrojov na výstavbu.
Predstavitelia vlády dnes v Rožňave diskutovali so zástupcami samospráv, podnikateľov a miestnej štátnej správy z okresov s vysokou nezamestnanosťou o forme pomoci pre takéto regióny.
Podľa premiéra Roberta Fica reagovali primátori a starostovia na navrhovanú podporu bytovej výstavby veľmi pozitívne s tým, že by to určite zvýšilo záujem o nájom v sociálnych bytoch. V súčasnosti je podiel štátneho nenávratného príspevku a úver zo ŠFRB na výstavbu v pomere zhruba tri ku siedmim. „Našli sme finančné zdroje, ktoré vieme naliať do ŠFRB, a súčasne chceme ponúknuť týmto okresom, aby sme otočili ten pomer, aby štát nenávratne prispel viac,“ konštatoval Fico pre novinárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy