Chceli by ste investovať? Štyri najčastejšie chyby, ktoré robia nielen začiatočníci

, San Antonio Express News Foto: thinkstock

Internet je plný „dobrých“ rád, ako investovať. Pre investorov je ale najlepším učiteľom zlá skúsenosť. Aby ste sa mohli poučiť na chybách iných a nie tých svojich, prinášame prehľad tých vôbec najčastejších, najbolestivejších a najdrahších prešľapov.

Neinvestujte na menej ako päť rokov
Keď sa povie investícia, nemyslí sa tým kúpa nejakého investičného produktu s úmyslom predať ho hneď počas nasledujúceho dňa, mesiaca alebo roka. Odborníci sa zhodujú, že minimálny investičný horizont je päť rokov. Koniec koncov najlepšie je investičné produkty kupovať s tým, že ich nikdy nepredáte.

Bezpečná "investícia" nie je investícia
Bezpečné investície síce ponúkajú pocit ochrany, ide o zaparkovanie peňazí s cieľom hlavne o ne neprísť, ale to nie je to pravé investovanie. Neoplatí sa kupovať tzv. bezpečné produkty, ako sú napríklad inštrumenty peňažných trhov. Tieto produkty fungujú výborne, ak si chcete odkladať peniaze na kúpu nového auta alebo rodinného domu či bytu. Ale nemožno od nich očakávať žiadny výnos. Keď odčítate infláciu a rôzne poplatky, dostanete sa veľakrát dokonca do mínusu. Zoberme si  napríklad najbežnejšiu alokáciu 60/40, portfólio zostavené z 60 % z akcií a z 40% z dlhopisov. Argument, že je to správna stratégia, pretože ju predsa používajú všetci, nedáva veľmi zmysel. Sčítané a podčiarknuté, 40 % peňazí máte zainvestovaných mizerne.

Nekupujte fondy naslepo
Do fondov neinvestujte, kým nemáte podrobné informácie o ich nákladovosti. Málokto by si kúpil nový televízor bez toho, aby sa pozrel na cenovku. Avšak u podielových fondov vidíte zástupy investorov, ktorí sa na náklady vôbec nepozerajú. Ide pritom o oveľa väčšie peniaze ako v prípade nákupu televízora.

Nečasujte trh
Ak máte peniaze, ktoré môžete na trh poslať hneď, nemárnite čas a zainvestujte ich. Ak investujete vždy iba prebytok z každého mesiaca, nastavte "autopilota" a zriaďte si trvalý príkaz z bežného účtu. Avšak pozor! Jeho výšku za žiadnu cenu nemeňte na základe nejakých vnútorných impulzov pre  časovanie trhu. Nikdy totiž vopred nedokážete odhadnúť, kedy je najlepší, alebo naopak najhorší čas pre danú investíciu. Či ste sa "trafili do čierneho", spoznáte až s odstupom času. Každá akademická štúdia nakoniec dospeje k rovnakému záveru: časovanie trhu je cesta do pekiel, túto hru nemožno vyhrať. Ak nie ste profesionálny denný trader, ani nestrácajte zbytočne čas.

Jednoduchá investičná stratégia nakoniec môže viesť k tomu, že prekonáte aj výnosy finančných profíkov, ktorí robia s portfóliom prinajmenšom exotické veci. Väčšina zložitých produktov nefunguje lepšie ako obyčajný produkt, stojí ale viac a má tendenciu správať sa nezvyčajne v najmenej vhodnú chvíľu.

Súvisiace články

Aktuálne správy