Dopyt zahraničia po amerických dlhopisoch sa v júni vrátil k rastu

Dopyt po amerických dlhopisoch sa po poklese v predchádzajúcich dvoch mesiacoch v júni opäť zvýšil. Informovala o tom agentúra AP.
Ministerstvo financií USA oznámilo, že celková hodnota amerických dlhopisov vo vlastníctve zahraničných investorov sa v júni oproti máju zvýšila o 0,7 % na 6,175 bilióna USD (5,56 bilióna eur). V máji dopyt zaznamenal medzimesačný pokles o 0,1 % a v apríli o 0,6 %. Aj napriek júnovému zvýšeniu však bol za tento mesiac dopyt po amerických cenných papieroch stále o 700 miliónov USD nižší než v marci, keď zaznamenal historický rekord.
Čína, ktorá je najväčším držiteľom amerických cenných papierov, zvýšila v júni ich hodnotu vo svojom portfóliu o 0,1 % na 1,27 bilióna USD. Na druhej strane, Japonsko, druhý najväčší zahraničný držiteľ dlhopisov USA, ich hodnotu vo svojom portfóliu znížil o 1,5 % na 1,20 bilióna USD. Ekonómovia sú však presvedčení, že dopyt po amerických dlhopisoch, ktoré sú považované za jednu z najbezpečnejších investícií na svete, by sa mal udržať na vysokej úrovni aj po zvyšok tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy