Zisk poľskej PGNiG sa zvýšil o 84 %

Poľský distribútor plynu za druhý štvrťrok vykázal čistý zisk 621 mil. zlotých (PLN), v rovnakom období minulého roka bol na úrovni 338 mil. PLN

Poľská spoločnosť PGNiG, ktorá je najväčším distribútorom plynu v krajine, v druhom štvrťroku dosiahla rast čistého zisku o 84 %, čím prekonala prognózu. Rast zisku je výsledkom zníženia nákladov na dovoz plynu a menšieho vplyvu negatívnych účtovných položiek, ako sa očakávalo. Poľská štátna plynárenská firma v piatok informovala, že jej čistý zisk za apríl až jún bol v sume 621 mil. zlotých (PLN). V rovnakom období minulého roka bol na úrovni 338 mil. PLN. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že za druhý kvartál tohto roka PGNiG vykáže čistý zisk 501 mil. PLN.

Plynárenská firma PGNiG zároveň v piatok uviedla, že účinnosť zníženia cien plynu pre domácnosti o 6,5 % predpokladá od 1. septembra. O zlacnení plynu pre domácnosti rozhodol poľský regulačný úrad URE vo štvrtok. Uviedol, že zníženie cien je záväzné do konca tohto roka. Predtým URE ceny plynu pre domácnosti znížil v decembri minulého roka, kedy ich zredukoval o 1,8 % s platnosťou do konca roka 2015.

(1 EUR = 4,1862 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy