EÚ očakáva pokles HDP Grécka tento rok o 2,3 %, budúci rok o vyše percento

Grécka ekonomika klesne tento rok pravdepodobne o 2,3 %, uviedol dnes nemenovaný zdroj z Európskej únie. V poklese by mala pokračovať aj v nasledujúcom roku, aj keď miernejším tempom. Takýto vývoj poukazuje na výrazný vplyv zatvorenia bánk a kapitálových kontrol na grécku ekonomiku. Informovala o tom agentúra DPA.
Ešte v máji pritom Európska komisia zverejnila odhad, ktorý počítal s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) Grécka o 0,5 %. Od tohto obdobia sa však situácia v krajine prudko zmenila. Grécka vláda koncom júna ukončila rokovania s veriteľmi o uvoľnení zvyšných financií z druhého záchranného balíka a následný masový výber vkladov z bánk, ktoré ohrozovali bankový systém, riešila zatvorením bánk a zavedením kapitálových kontrol.
„Zavedenie kapitálových kontrol situáciu jednoznačne zhoršilo,“ uviedol zdroj z EÚ. Zároveň dodal, že pokles gréckej ekonomiky by mal pokračovať aj v roku 2016 a návrat k hospodárskemu rastu sa očakáva až v roku 2017. V budúcom roku sa počíta s poklesom ekonomiky o 1,3 %, zatiaľ čo v roku 2017 by mohla dosiahnuť rast na úrovni 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy