Rast miezd vo Veľkej Británii sa spomalil

Počas apríla až júna priemerná mzda v krajine medziročne stúpla iba o 2,4 % po raste o 3,2 % v období marca až mája. Nezamestnanosť v Británii v druhom štvrťroku bola 5,6 %, čiže medzikvartálne sa nezmenila.

Medziročný rast priemernej týždennej mzdy vo Veľkej Británii sa v období apríla až júna spomalil na úroveň 2,4 %. V období marca až mája sa britské priemerné zárobky medziročne zvýšili o 3,2 %. Informoval o tom v stredu britský štatistický úrad ONS. Spomalenie rastu miezd bolo výraznejšie, ako sa očakávalo. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters totiž predpokladali, že tempo rastu zárobkov sa zmierni na úroveň 2,8 %.
Štatistický úrad Veľkej Británie zároveň informoval, že miera nezamestnanosti v krajine za trojmesačné obdobie apríla až júna sa nezmenila a zostala na úrovni 5,6 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka však klesla, keďže vtedy bola vo výške 6,3 %. Počet zamestnancov v Británii v druhom štvrťroku tohto roka sa však v medzikvartálnom porovnaní znížil o 63 tis. na 31,035 milióna.

Britská centrálna banka vývoj na trhu práce pozorne sleduje, keďže posudzuje, kedy má prvýkrát od finančnej krízy z roku 2008 zvýšiť úrokové sadzby. Očakávania zvýšenia úrokov v Británii trhy minulý týždeň odložili na neskôr. Dôvodom bolo to, že na ostatnom zasadaní Bank of England iba jeden jej predstaviteľ hlasoval za zvýšenie úrokových sadzieb. Predpokladalo sa pritom, že za zvýšenie úrokov budú aspoň dvaja predstavitelia banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy