Spotrebiteľské ceny v Bulharsku v júli prvýkrát za 5 mesiacov klesli

Po spomalení tempa rastu v júni zaznamenali spotrebiteľské ceny v Bulharsku minulý mesiac prvý medziročný pokles za päť mesiacov. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje bulharského štatistického úradu.
Index spotrebiteľských cien klesol v júli medziročne o 0,2 % potom, ako v júni zaznamenal rast o 0,4 %. Júlový údaj predstavuje prvý pokles spotrebiteľských cien od februára tohto roka, keď ceny klesli o 0,5 %.
Ceny potravín a nealkoholických nápojov sa znížili v Bulharsku o 0,9 % po 0,5-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Ešte výraznejšie klesli náklady na dopravu, až o 7,4 %. To znamená zrýchlenie poklesu týchto nákladov, ktoré sa v júni medziročne znížili o 5,8 %.
Aj v prípade tovarov a služieb, kde sa ceny zvýšili, sa tempo rastu spomalilo. Ceny odevov a obuvi vzrástli v júli len o 0,1 % oproti 1,1-% rastu v júni a náklady na energie stúpli o 3,8 % po raste o 4,9 % v predchádzajúcom mesiaci.
V medzimesačnom porovnaní klesli ceny v júli pomalším tempom než v júni. Zatiaľ čo v júni zaznamenali pokles o 0,9 %, v júli o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy