Írska centrálna banka zlepšila prognózu pre ekonomiku

Írska centrálna banka zlepšila prognózu pre ostrovnú ekonomiku v tomto aj v budúcom roku vďaka domácemu dopytu, ktorý je čoraz silnejší. Informovala o tom agentúra Reuters.
Banka najnovšie očakáva, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Írska v tomto roku zvýši o 4,1 %, a nie o 3,7 %, ako predpovedala ešte pred tromi mesiacmi. A na budúci rok by mal vzrásť o 4,2 % namiesto o 3,8 %.
Vlani pritom stúpol HDP Írska až o 4,8 %. To bol najlepší výkon írskej ekonomiky od roku 2007 a zároveň najrýchlejšie tempo rastu v celej Európskej únii.
Podľa írskej centrálnej banky viaceré ukazovatele signalizujú, že domáca spotreba v 1. polroku vytrvalo stúpala a podporila tak ekonomiku. Banka očakáva, že v rokoch 2015 a 2016 sa spotrebiteľské výdavky zvýšia v priemere o 2,3 % aj vďaka zhruba podobnému tempu rastu platov a ešte výraznejšiemu zvyšovaniu investícií.
Írsko by malo bez problémov splniť tento rok svoj cieľ a znížiť schodok v rozpočte pod hranicu 3 % HDP, domnieva sa banka. Vyzvala však vládu, aby odolala pokušeniu minúť lepšie, ako očakávané rozpočtové príjmy. Írsko totiž na budúci rok čakajú voľby a vláda plánuje zvýšiť svoje výdavky a znížiť dane.

Súvisiace články

Aktuálne správy