Ďalšia politická podpora atómky v Bohuniciach je otázna

Politické strany sú aj po prípadnom úspechu v parlamentných voľbách ochotné podporovať jadrovú energetiku na Slovensku.

Podpora projektu výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach zo strany politických strán je po blížiacich sa parlamentných voľbách otázna. Väčšina politických strán by dala od tohto projektu ruky preč. Strana Radoslava Procházku SIEŤ nevidí dôvod na to, aby sa na Slovensku stavala ďalšia jadrová elektráreň. "Vzhľadom k vyváženej bilancii elektrickej energie na Slovensku a po prípadnom prifázovaní tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce do siete to v tejto chvíli považujeme za neefektívne,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa strany SIEŤ Karolína Ducká.

 

Podobný názor má aj strana Most-Híd. "Slovensko by sa malo sústrediť predovšetkým na dobudovanie tretieho a štvrtého bloku jadrových reaktorov v Mochovciach, ktoré už dnes meškajú. Podľa nás nie je potrebné začínať s ďalším veľmi nákladným projektom v Jaslovských Bohuniciach, keďže to Slovensko nepotrebuje,“ dodal hovorca Most-Híd Matej Kováč.

Podľa strany Smer-SD, ako aj SNS sa v prvom rade treba sústrediť na projekt dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. "Aktuálnou prioritou v tejto oblasti je dostavba dvoch blokov Atómovej elektrárne Mochovce. Projekt nového jadrového zdroja v Bohuniciach je vecou budúcnosti, v súčasnosti je v legislatívnom procese a posudzujú sa vplyvy na životné prostredie, pričom záverečné stanovisko dá ministerstvo životného prostredia. Podľa toho sa bude ďalej postupovať,“ povedala pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová. "Téma výstavby nového jadrového zdroja v Bohuniciach má podľa nás zmysel až po hĺbkovom audite a definitívnom doriešení problémov s katastrofálne riadenou dostavbou v Mochovciach,“ doplnila tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

Podľa energetického tímlidra strany Sloboda a Solidarita (SaS) Karola Galeka nastane po dostavbe tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach na Slovensku situácia, kedy výrazne viac elektriny vyrobíme, ako spotrebujeme. "Rozhodne tento projekt nebudeme podporovať,“ zdôraznil Galek. "Štát by nemal akýmkoľvek spôsobom, priamo alebo nepriamo, vstupovať do nových projektov výstavby jadrových elektrárni,“ dodal podpredseda KDH Ján Hudacký. Obaja sa však zhodli, že keby sa našiel súkromný investor, ktorý by splnil všetky potrebné požiadavky, prekážky by mu nekládli.

Politické strany sú aj po prípadnom úspechu v parlamentných voľbách ochotné podporovať jadrovú energetiku na Slovensku. "V prípade našej účasti na budúcej vláde bude podpora jadrovej energetiky ako strategického záujmu Slovenska určite pokračovať,“ uviedla Ľubica Končalová za stranu Smer-SD. "Považujeme jadrové zdroje za významnú zložku energetického mixu Slovenska. Jadrová energetika má na Slovensku dlhú tradíciu a veľmi dobrú výkonnosť pričom existujúce bloky jadrových elektrární v JB a Mochovciach sa v ostatných rokoch udržujú na svetovej špičke v oblasti prevádzkových a bezpečnostných ukazovateľov podľa Svetového združenia prevádzkovateľov jadrových elektrární,“ dodala Ducká za SIEŤ.

Podľa SNS jadrová energetika reprezentuje kľúčový zdroj v rámci energetického mixu. Ján Hudacký z KDH je presvedčený, že jadrová energetika je významnou súčasťou energetického mixu na Slovensku a minimálne v strednodobom horizonte ňou aj určite ostane. Strany Most-Híd a SaS nevidia už väčší priestor na podporu jadra, považujú nastavenie súčasného stavu za dostatočné.

Súvisiace články

Aktuálne správy