Organizované skupiny v Nemecku kradnú kolektory zo solárnych elektrární

Organizované skupiny kriminálnych živlov v Nemecku sa vrhli na rozkrádanie solárnych elektrární. Vo vysielaní a na svojej internetovej stránke o tom informovala nemecká spravodajská televízna stanica n-tv.
Podnikatelia v sektore o rozkrádaní svojich zariadení mlčia, občas svoje kolektory od zlodej kupujú späť.
Bandy pôsobia za temných nocí a rýchlo. Pri Schwerine prestrihli pletivový plot nestráženej „solárky“ a odmontovali do 200 nezabezpečených modulov. Naložili ich na viacero malých nákladných áut a bez stopy zmizli. „Na krádež potrebovali najviac dve hodiny, ale nám spôsobili škodu okolo 42.000 eur,“ povedal údržbár tohto solárneho parku Thomas Werner.
Podľa spôsobu krádeže je jasné, že ju nevykonali nejakí amatéri. Postup majú premyslený a overený. Jeden tím najprv overuje použitý prevádzkový systém parku, jeho technické zabezpečenie a aj možnosti úniku s lupom. Druhá skupina sa špecializuje na rýchlu demontáž modulov, odpájanie káblov a inventorov bez poškodenia.
Medzinárodná mafia už vytvorila rozsiahly trh s kradnutou solárnou technikou. Mnoho modulov sa dostáva cez Taliansko loďami do severnej Afriky, kde elektrina z nich poháňa čerpadlá zavlažovacích zariadení.
Ukradnuté moduly sa dostávajú na čierny trh aj do východnej Európy. Zlodeji tam však v dôsledku prísnejších kontrol postupujú oveľa opatrnejšie než v Afrike.
Mafiánsky obchod však prekvitá aj v Nemecku. Zrejme na objednávku sa kradnú slnečné panely z areálov konkurencie, ak má modernejšie a výkonnejšie zariadenia. Niekedy sa stáva, že kriminálnici predávajú zariadenia majiteľom areálov, z ktorých ich ukradli.
Nahradenie zmiznutých panelov totiž trvá často aj viac týždňov, a preto majitelia parkov pristúpia na ponuku zlodejov a kúpia si, čo už raz zaplatili.
Splnomocnenec pre bezpečnostnú techniku Markus Piendl poznamenal, že za rozmach rozkrádania solárnych parkov sú vinní aj ich „skrbliví“ majitelia. „Každé Porsche v garáži je lepšie chránené než solárne parky,“ konštatoval Piendl. Často dostáva hlásenia o jednorazových krádežiach panelov aj za štvrť milióna eur.
Majitelia solárnych parkov zbadajú, že niečo nie je v poriadku, keď zistia, že výkon elektrárne náhle prudko klesol.
Podnikatelia šetria na výdavkoch na zabezpečovaciu techniku. Ale náklady na ňu sú často podstatne nižšie než jeden zásah „nočných úderiek“.

Súvisiace články

Aktuálne správy