Návrh rozpočtu je podľa KDH len predvolebná kamufláž

Návrh rozpočtu na budúci rok je len predvolebná kamufláž. Tvrdí to opozičná strana KDH, podľa ktorej sa Ministerstvo financií (MF) SR snaží zdôrazňovať ekonomický rast a relatívny pokles dlhu.

"Vláda sa snaží vytvoriť dojem, že znižuje verejný dlh. V skutočnosti však dlh Slovenska má narásť, a to nie o drobné, ale o vyše miliardu eur. Za tento dlh nebudú ručiť politici strany Smer, ale ľudia na Slovensku, ktorí ho budú musieť splácať zo svojich daní v ďalších rokoch. O to menej im zostane v čistom na výplatách," uviedol v stanovisku pre médiá predseda strany Ján Figeľ.

KDH upozorňuje tiež na sociálne vplyvy nečerpania eurofondov. "V mnohých regiónoch Slovenska majú ľudia skutočne ťažké životné podmienky," doplnil Figeľ s tým, že aj vďaka eurofondom by si mohli nájsť prácu. Vláda však podľa jeho slov nezodpovedne necháva prepadnúť peniaze z Európskej únie. "Hrozí, že takto prídeme o miliardu eur," tvrdí Figeľ.

Podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka vláda zneužíva dočasný umelý rast a podceňuje riziká ďalšieho ekonomického vývoja. Ako uviedol, samotné MF SR v návrhu rozpočtu priznáva, že "rast ťaží z dočasných pozitívnych faktorov, akými sú nízka cena ropy, slabší výmenný kurz eura a kvantitatívne uvoľňovanie Európskej centrálnej banky". Preto podľa Moravčíka naplánovalo ministerstvo ekonomický rast na rok 2016 na úrovni 3,7 % a na rok 2017 na úrovni 3,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). V októbri budúceho roka však môže byť všetko inak, pretože má doznievať stimulačný program Európskej centrálnej banky. "Prílišné spoliehanie sa na umelý rast môže Slovákom priniesť v budúcnosti problémy. Je to ako zaspať počas teplého večera na dvore a zobudiť sa do chladného rána či dokonca do búrky," uviedol Moravčík.

Podľa neho ľudia na to môžu doplatiť nárastom nezamestnanosti a poklesom životnej úrovne. "Ak je MF SR zrejmé, že ťažíme z dočasných pozitívnych faktorov, malo by nás pripravovať na to, čo bude potom. Riešením sú štrukturálne reformy, zefektívnenie štátneho aparátu a zvýšenie vymožiteľnosti práva," dodal Moravčík s tým, že súčasná vláda na reformy rezignovala.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy