Úrodu v PD Očová vlani znehodnotil dážď, tento rok bude nižšia pre sucho

Extrémne sucho uplynulých týždňov sa podpíše aj pod úrodu v najväčšom družstve v okrese Zvolen, v PD Očová. Intenzívne slnko má vplyv nielen na množstvo zožatého obilia, ale aj na jeho kvalitu.
„Ideme z extrému do extrému. Kým vlani nám úrodu znehodnotili dlhotrvajúce dažde, tento rok je to, naopak, sucho a nedostatok vlahy,“ povedal pre TASR predseda PD Očová Ján Maľa a pripomenul, že minulý rok mali len na obilí výpadok 200 vagónov.
Aká-taká bude tento rok snáď len úroda pšenice, ktorej už zožali polovicu z 550-hektárovej výmery. „Úroda je zatiaľ štyri tony na jeden hektár,“ priblížil Maľa. Obilie „dožíva“ vďaka dobrému zimnému podkladu a jarným zrážkam, keď napríklad v druhej polovici mája spadlo na polia v Očovej asi 100 milimetrov zrážok.
Nižšia úroda oproti plánu bude ale pri kukurici a sóji, ktoré pestujú na plocha 400, respektíve 130 hektárov. Výnosy kukurice na zrno sa ukážu až o niekoľko týždňov a pri sóji, ktorú v strede Slovenska pestujú už štvrtý rok, dokonca až pri zbere v septembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy